måndag 26 januari 2015

Outtalat

Kami Glass har alltid haft en låtsaskompis, en kille, som hon pratar med inuti huvudet liksom. Det har många av hennes kompisar också haft, skillnaden är att Kami är 17 år och borde ha slutat prata med honom för lääänge sen.

Men Kami fortsätter att prata med Jared, som killen i huvudet heter. I den lilla byn där hon bor, Sorry-in-the Vale, ses hon som en lite udda och disträ person. Men Kami kan inte sluta prata med Jared, han är liksom en del av henne och för henne helt verklig.

Byn där Kami bor är gammal och ganska mystisk. Kami vill veta exakt hur mystisk den är och bestämmer sig för att skriva om byns historia. Det verkar kanske inte så svårt, men det är det. Nästan ingen i byn vill prata om detta och absolut inte om Lynburns som grundat byn, vars slott fortfarande vakar över byn på en kulle ovanför.

Men som alltid börjar grejer hända som förändrar allt.
Släkten Lynburn flyttar tillbaka till slottet. Två killar i Kamis ålder, deras mammor och en av killarnas pappa. Nu plötsligt börjar det hända ännu mer skumma saker i byn, en del väldigt hemska. Djur hittas dödade och uppskurna, liksom rituellt dödade. Dessutom börjar människor bli överfallna och i vissa fall dödade. Skogen verkar vakna till liv och ingen känner för att gå in i den.

Kami förstår att detta på något sätt hör ihop med att Lynburns är tillbaka i byn. Dessutom heter en av killarna Jared Lynburn och det här honom som hon har pratat med hela sitt liv, Outtalat.

Outtalat av Sarah Rees Brennan är en bok i stil med Frost, Fallen ängel och Twilight. Alltså övernaturliga inslag i en vanlig värld och lite halv omöjlig kärlek, så klart. Den påminde en hel del om Alice i Zombielandet av Gena Showalter (flicka möter farlig kille som visar sig kunna se samma monster som hon).

Outtalat är bok 1 i Lynburn Legacy-triologin och jag får nog läsa fortsättningen på engelska eftersom jag måste ha den nu.

ISBN9789174995862Inga kommentarer: