tisdag 22 december 2015

Jag och Earl och tjejen som dör


Jag och Earl och tjejen som dör av Jesse Andrews var inte det jag trodde den skulle vara. Efter att ha läst på baksidan av boken ("...Rachel har leukemi och Gregs mamma har fått den vansinniga idéen att Greg ska bli hennes vän..") så tänkte jag att detta kommer att vara en snyftig-vacker-kärlekshistoria. Där huvudpersonen kommer lära känna sig själv, få uppenbarelser och utvecklas enormt. Men det är inte en sån bok, inte alls.

Greg, som är huvudperson, går sista året på high school och vill bara överleva. Han har kommit på att om han inte blir riktig vän med någon och håller otroligt låg profil så kommer han att nog klara sig. Greg säger hej till många, men har inga vänner utom Earl. Fast Greg ser Earl mer som en kompanjon, eftersom de brukar göra filmer ihop. I skolan umgås de knappt.

Men allt detta ändras när Gregs mamma tvingar Greg att ta kontakt med Rachel igen. De var kompisar (till och med ihop) när de var sisådär 12 år och nu har Rachel fått leukemi och Gregs mamma tycker Greg måste ställa upp som kompis, liksom pigga upp henne. Mycket motvilligt börjar Greg besöka Rachel och han tycker inte det är ett dugg kul. Men de börjar hänga med varandra och även Earl får hänga med.

Greg skriver boken, en bok han egentligen inte alls vill skriva eftersom har berättar väldigt ärligt om vad som hände. Han berättar om pinsamma grejer han gör, säger och tänker. Sådant som han skäms över och som inte alls är sådana där saker man ska tänka och göra när en vän är döende. Kapitel 3 heter till exempel: Låt oss bara få det här pinsamma kapitlet undanstökat

Det är en riktigt rolig bok. Jag har både tyckt att Greg är riktigt jobbig, lite sorglig och tråkig, men också rolig, gullig och charmig. Definitivt en kille som behöver en spark i baken för att liksom komma igång. Tur att han har Earl och att han träffar Rachel för de får honom ändå att ta sig för saker.

Detta med Rachel gör också att hennes kompisar i skolan tycker att Earl och Greg ska göra en film om henne (när de får veta att Greg och Earl gör filmer och att Rachel gillar dem). Det blir deras sista och sämsta film någonsin.

Boken har blivit film och jag är väldigt sugen på att se den! Är den bara hälften så bra som boken så är det en kanon rulle!
ISBN 9789132166952   


Inga kommentarer: