söndag 27 december 2015

Tschick

Wolfgang Herrndorf blev bara 48 år, 2013 tog han sitt liv då han blivit diagnostiserad med en elakartad och obotlig tumör i hjärnan. Då levde han redan på övertid, 2010 fick han diagnosen och de flesta som får den lever bara i ett par månader. När Wolfgang fick diagnosen började han att skriva som en galning. Tschick kom ut på hösten det året som han fått sin diagnos. I Tyskland är boken en kultroman, den låg överst på de tyska bästsäljarlistorna i ett helt år och fick mängder av priser, översattes till 24 språk och är på väg att bli film.

Bokens hjältar är Maik Klingenberg och Andrej Tschichatschow, Tschick, två fjortonåringar som är totalt olika varandra. Maik bor i stor villa på fina-gatan med sin mamma och pappa. Sommarlovet ska precis börja och mamman ska in på avvänjningsklinik och pappan ska på resa med sin sekreterare. Maik kommer att få vara ensam i huset i två veckor.

I Maiks klass går Tschick en rysk kille med väldigt strulig bakgrund. Inga föräldrar, men en storebror och en massa rykten om ryska maffian.

Sista veckan i skolan är alla i klassen och nästan hela parallellklassen bjudna till Tatjana på fest, men inte Maik. Han är sjukt besviken eftersom han, som alla andra killar i klassen, är kär i henne. Han går hem från skolan sista dagen innan sommarlovet, utan att ha fått en inbjudan (han hoppades in i det sista) och är lägre än lägst. Då helt plötsligt börjar Tschick att prata med honom, det har aldrig hänt förr. Dagen efter dyker han upp hemma hos Maik med en stulen (lånad skulle Tschick säga) bil och helt plötsligt, utan att Maik egentligen var med på det, är de på väg till Tatjanas fest. Men resan slutar inte där, inte på långa vägar.

 Riktigt kul road-trip-bok med kul personer, äventyr och ett oundvikligt katastofslut.


ISBN 9789188155016

Inga kommentarer: