måndag 21 mars 2016

April, April

Jag tycker det känns som om Mattias Edvardsson har skrivit ett filmmanus till en riktig kanonfilm. April, April var i alla fall som en film som spelades upp i mitt huvud. Okej, det kanske alla böcker är, men denna extra mycket och extra lätt liksom. 

Allt börjar med en kille som har tagit sig upp på sin gamla skolas vind för att ta sitt liv. Killen heter Hugo och han tror att livet är slut, att han inte orkar mer, men han vill ändå bli ihågkommen. Det enda sättet han tror att någon skulle minnas honom är genom en spektakulär död. Så Hugos plan är att skjuta skallen av sig, ramla genom vindsfönstret ned på skolgården. Men Hugo blir avbruten genom att han hittas av två femteklassare och då tar det hus i helvete.

Hugo blir skickad till ett behandlingshem, Solgläntan, för att få behandling. Där finns också Nico, Julie och April. Hugos första möte med dem går inte bra, olyckligt kallar Björn, som jobbar på hemmet, det. Alla verkar hata honom och Hugo förstår dem, han har aldrig passat in någonstans. Han är alltid fel, för smart, för tjock och bara fel. Men det händer grejer som gör att Nico, Julie och April faktiskt börjar gilla honom och han dem. Hugo gillar speciellt April och han förstår att det gör alla som träffar henne. Hon är som en magnet som drar honom mot sig och Hugo kan inte stå emot trots alla varningar blir han helt förtrollad.

Egentligen är April, April en ganska allvarlig bok. En bok om föräldrar som sviker, om mobbing, våld och utsatthet. Men det är också en rolig och varm bok. Mitt i allt allvar hänger Hugo upp sin tillvaro på en fantastisk galghumor och jag har skrattat högt flera gånger mitt i allt hans elände.   

Så är du sugen på en riktigt bra film, läs April, April.

ISBN 9789172997004

Inga kommentarer: