onsdag 23 mars 2016

Inte närmare än så

Det finns så mycket som jag gillar med Inte närmare än så av Jenny Tedjeza. Allt från utsidan, till språket, stämningen och såklart själva berättelsen. Det är en ganska vemodig historia som om hur en person kan göra all skillnad i ens liv, om att växa upp och försöka hitta sin egen väg och om att alla inte fixar detta.

Emma har flyttat från den lilla staden där hon växte upp, men denna sommaren har hon kommit tillbaka för att hälsa på sina föräldrar och för att minnas. Hon har fått låna sin pappas gamla kamera och med hjälp av den går hon runt i stan och minns Katja. Emma träffade henne i sjuan och de blev vänner med en gång. Då var Emma lite av en outsider i skolan och hennes föräldrar hade skiljt sig, ingen toppen period direkt.

Tillsammans med Katja känner hon sig annorlunda, mer självsäker och mindre utsatt. De blir bästa vänner, trots att de är väldigt olika. Katja bor i fosterhem hos "tanten", hon vågar och vill testa allt. Emma är mer försiktig och får ibland se på när Katja, sena kvällar, hoppar in i de äldre killarnas bilar och sticker iväg. Katja är alltid den som går först och sedan kommer Emma.         

Detta är en berättelse om första stora vänskapen, första stora kärleken och om att våga stå på sina egna ben, även när de är lite ostadiga ibland.


ISBN 9789185379378

Inga kommentarer: