tisdag 29 mars 2016

Askfödd

Askfödd av Sabaa Tahir var en tvättäkta bladvändare. Boken gick rätt in på New York Times bästsäljarlista och det är inte dåligt. Men det är inte så konstigt eftersom Askfödd är en riktigt välskriven och spännande historia med alla ingredienser som gör en bok fantastisk. Då menar jag först och främst en riktigt bra historia som kryddas med kärlek, hämnd, vänskap och svek.

I Imperiet är det Krigarna som bestämmer och de som inte kan hålla sig till deras regler straffas hårt eller bara försvinner. Tycker du inte som Imperiet och Kejsaren så är du tyst, annars är du död. Laia växer upp bland de lärda, de levde en gång i fred och frihet, men nu är de kuvade och styrs av Imperiet. Hon bor med sin bror, Darin, hos sin mormor och morfar, föräldrarna försvann när de var små, ingen vet vart. Familjen försöker att leva sitt liv och inte dra till sig Imperiets uppmärksamhet. Men något är på gång med Darin, han kommer hem sent på kvällarna, vill inte tala om var han varit och Laia känner att något är fel. Exakt hur illa det är märker hon när Imperiets soldater knackar på en kväll och allt förstörs. Hennes morföräldrar dödas, Darin misstänks för samröre med motståndsrörelsen och fängslas. Men Laia lyckas fly och nu måste hon hitta ett sätt att rädda Darin, han är allt hon har kvar.

Elias uppfostras till krigare, från det han är sex år har han tränats till att bli en av de bästa, en mask. De kallas så efter som de får en mask i silver som blir som ett extra hudlager, en del av dem. Men Elias mask fastnar inte eftersom han tar av sig den varje kväll, något som ingen av de andra gör. Han har bestämt sig för att fly, att desertera. Han ser att det Imperiet gör är fel, alla mord, all smärta de orsakar för att styra folket är inget han vill vara med om. Han har bara ett par dagar till han tar examen och ska börja tjänstgöra som mask och innan dess måste han fly.

Men inget blir som Elias har tänkt, han blir istället en av de fyra som är utvalda till att kämpa om kejsarens tron. Laia hittar motståndsrörelsen, för att de ska hjälpa henne vill de att hon visar sin lojalitet och de ger henne i uppdrag att bli spion hos maskernas kommendant, som också är Elias mamma. Kommendantens senaste tjänsteflicka tog sitt liv och inga av hennes tjänare verkar komma levande från hennes hem. Men Laia har inget val, men här träffar hon Elias. Hon ser honom som vilken annan mask som helst och borde hata honom, men hon känner sig väldigt attraherad av honom.           

Ja, Laia och Elias berättar vartannat kapitel och till sist möts de. Men det är inte så att de faller i varandras armar, neeej. Laia har en motståndsman också och Elias en krigarvän som heter Helena.

Detta är första delen av fyra och nu börjar min väntan på del två, suck.

 
ISBN 9789132167157

Inga kommentarer: