onsdag 16 mars 2016

Den utvalde

Jag hade tänkt att läsa Lois Lowrys Den utvalde ganska länge, men det har liksom aldrig blivit av förrän nu. Lowry har fått massvis med fina priser för sina böcker och nu vet jag varför. Riktigt, riktigt spännande och bra. Den är annorlunda från många av de andra berättelserna som utspelar sig i en risig framtid. Då tänker jag på Hungerspelen, Divergent, Maze runner, Matchad m.fl. Den utvalde är spännande på ett annat sätt, inte lika mycket action, men lika spännande.

Jonas är 12 år och bor med sin familjeenhet i ett samhälle utan konflikter, fattigdom, sjukdom, arbetslöshet och missnöje. Alla har det bra och är nöjda. Nu när Jonas är 12 år ska de äldste berätta vilket yrke han ska ägna sig åt i sitt liv. Han är spänd, men ingen har någonsin blivit missnöjd med sin lott. Men Jonas får inget vanligt arbete, han har blivit utnämnd till näste minnesbevarare eftersom den förra är gammal. Minnesbevararen har valt ut Jonas eftersom han ser att Jonas har förmågan att se bortom. Det har han rätt i, Jonas ser ibland saker som han inte kan förklara, liksom skiftningar i det han ser runt om sig.

En minnesbevarare är sitt folks minne, den som minns allt så som det var innan de som bestämde skapade Enahanda. Efter Enahanda infördes klimatkontroll, alltid ett gynnsamt väder för odling, landskapet plattades till så transporter skulle underlättas, alla färger togs bort och alla känslor blev kontrollerade. Den gamle minnesbevararen kallar sig för Givaren och han överför sina minnen till Jonas som börjar förstå att det är något verkligt jättestort fel i världen han lever i. Människor måste få känna, se färger och få minnas för att vara människor.  

Den utvalde är den första delen i en serie på fyra delar, Hurra!

Den har dessutom blivit storfilm med Jeff Bridges, Meryl Streep och Katie Holmes:

Inga kommentarer: