måndag 11 juli 2016

Krigarens svärd

Rick Riordan har skrivit de superpopulära böckerna om Percy Jackson, son till Poseidon. Där handlar det alltså om grekiskmytologi. Böckerna har även blivit till filmer, som absolut inte, på långa vägar är lika bra som böckerna.

Nu har Riordan äntligen skrivit om de nordiska gudarna, bl.a.
Oden, Tor, Frigg, Tyr och elakingen Loke. Krigarens svärd är första delen om Magnus Chase, son till fruktbarhetsguden Frej.

Magnus Chase bor på gatan i Boston. Det har han gjort de senaste två åren sedan hans mamma blev mördad. Något av det sista hon sa var att han inte kunde lita på sina morbröder. De är de enda släktingar han har, så Magnus valde att gå under jord. Han vet inget om sin pappa eller hans familj och är därför en ganska ensam kille. Han har fått två "extrapappor" sedan han började bo på gatan som ser till honom och hjälper honom.

Boken börjar på Magnus 16-årsdag med att hans pappor berättar att en man delar ut flygblad och letar efter honom. Det visar sig vara en av hans morbröder och Magnus undrar varför han vill få tag i honom nu, det är två år sedan han försvann. Han försöker komma undan, men en av morbröderna får tag i honom och berättar om att Magnus är del i en profetia. Magnus är den ende som kan få tag i ett gammalt vikingasvärd som också är en del i profetian. Svärdet ska skära av Fenrisulvens bojor och starta Ragnarök, världensundergång. Magnus tänker att morbrodern är skogstokig och att han måste fly från galningen. Men då dyker en eldjätte upp och dödar Magnus...

Så börjar boken och det är väldigt ovanligt att hjälten dör i första kapitlet. Men Magnus är ju ingen vanlig kille, han hamnar i Valhall (det är dit döda krigare kommer) och kan börja sin kamp med att hitta svärdet och stoppa ragnarök.

Riordans skriver action-fantasy-böcker som blåser på i 140 km/h och jag gillar åkturen massor. Krigarens svärd är dessutom rolig eftersom Magnus har en skön humor som gör hans berättelse ännu bättre.


ISBN 978916388467

Inga kommentarer: