torsdag 14 juli 2016

VirtNet-spelen: nivå: dödlig

På väg till jobbet hörde jag på radion att det finns ett nytt Nintendospel, Pokémon Go, där man spelar i verkligheten. Spelarna ska fånga, strida och träna virtuella Pokémon som liksom finns i den riktiga världen. Spelet har redan fått en hel del uppmärksamhet och kritik, bl.a. så leder jakten folk till lite konstiga och tvivelaktiga ställen och vad händer när man spelar och de personerna som är runt om inte är med?

I VirtNet-spelen av James Dashner (som skrivit Maze runner) har spelutvecklingen kommit myyyycke längre. Boken utspelar sig i en framtid där du som spelare kliver in i spelet som heter VirtNet. Där kan du vara med om allt och dessutom känns det som på riktigt. Dör du i spelet så vaknar du hemma i din spelstation (som är som en kista du ligger i). Men nu har en spelare som kallar sig Kaine börjat döda andra spelare på riktigt. Dör du i spelet så dör du i verkligheten. Det borde vara omöjligt, men det är det inte.

Michael är en väldigt duktig spelar, all ledig tid är han i VirtNet. Där har han också sina bästa kompisar Sarah och Bryson, de har aldrig setts i verkligheten utan umgås där. De tänker - Varför träffas i den vanliga tråkiga världen när man kan vara var som helst och göra vad som helst på nätet?

Men när Michael blir vittne i Virtnet till att en tjej tar sitt liv på riktigt, dras han och kompisarna in i jakten på att hitta Kaine. VirtNet har sett att de är duktiga kodare och att de skulle kunna spåra upp Kaine i VirtNet och förstöra honom och det han har programmerat. De vet inte vad Kaine planerar men de förstår att det är något stort och att han måste stoppas. Michael och de andra tycker det är hur spännande som helt och att det känns som om spelet blivit ännu bättre. Men ganska snart förstår de att de kan kosta dem allt och att döden kanske inte är det värsta.

Riktig rykande action och har du läst Maze runner så kommer du känna dig hemma i Virtnet. Där är det också ganska blodigt, våldsamt och du vet inte vem du kan lita på eller vad som är sant. Det kommer dessutom fler delar och det är tur. Boken slutar nämligen med en riktig vändning och man sitter där bara och -Vaaaaa!? och Gaaahhh!! 
 
ISBN 9789155263119

Inga kommentarer: