tisdag 11 oktober 2016

(M)ornitologen

Känner du att höstens mörker börjar påverka humöret? Då kan det hjälpa med en bok som värmer lite extra i höstrusket. Det är mysigt att läsa vilken bok som helst under en gosig filt med en kopp te eller kaffe, men (M)ornitologen av Johanna Thydell gör det hela extra myspysigt. Det jag gillar med Thydell är att hon kan ta allvarliga ämnen och ändå berätta med humor och glimten i ögat. 

När Moa var två år lämnade hennes mamma Hedvig familjen. Moa har aldrig riktigt förstått vad som hände eller varför hon drog. Ingen brukar prata om hennes mamma och Moa brukar mer eller mindre låtsas att hon är död. Men nu, 15 år senare hör Hedvig av sig och vill träffa Moa. Först tänker Moa bara: Okej hon vill träffa mig, skiter väl jag i! Hon vill verkligen inte träffa sin så kallade mamma. Moa tycker att hon har det bra med sin pappa, plastmamman Susanne (som är jättefin) och sin lillebror Lucas. Men så börjar hon ändå fundera på att det finns saker hon vill veta. Varför stack Hedvig, vad hände liksom? Är hon och Hedvig lika?

Hennes bästa vän Otto tycker definitivt att hon ska träffa sin mamma. Det är också han som kommer på planen att hon ska förklä sig till ornitolog (fågelskådare) och ha det som en ursäkt för besöket hos Hedvig. Otto verkar vara en riktig toppenkille och Hedvig är inte kär i honom. Men hon är ändå lite avundsjuk på att han har så många andra kompisar (det har inte hon) och att han är kär. Dessutom är Hedvig orolig för vad Otto ska göra när han får veta vad som egentligen hände med Vispen, Moas före detta pojkvän. Otto tror att det var Vispen som dumpade Moa, meeen så var det inte riktigt.

Läs och mys!


ISBN 9789150115062

Inga kommentarer: