måndag 17 oktober 2016

Tala är guld

Tala är guld (med undertiteln) De sa allt till varandra utom det viktigaste av Cammie Mcgovern var en otroligt fin berättelse. På flera ställen har jag sett att folk jämför boken och Cammie med John Green (Förr eller senare exploderar jag) och Rainbow Rowell (Eleanor & Park ) och jag håller med dem. Det är en bok för de som gillar den sortens böcker, alltså kärlek, vänskap, relationer med lite mer djup och ovanliga omständigheter.
 
Boken har två huvudpersoner, Amy och Matthew. De har gått i samma klass i alla år, men de har egentligen aldrig pratat med varandra. Nu ska de börja på sista året på high school och Amy har bestämt sig för att hennes situation måste förändras innan året är slut. Amy har cerebral pares. Hon kan inte gå utan sin rollator, prata utan taldator och inte heller kontrollera sina ansiktsuttryck. Hon har alltid haft vuxna ledsagare med sig i skolan, inte konstigt att hon inte fått några kompisar. Amy har därför kommit på att hon ska ha kamratstödjare, jämnåriga som kan hjälpa henne. Hennes föräldrar går med på det och anställer fem stödjare, en av dessa är Matthew.
 
Matthew lider svårt av tvångssyndrom, han är känd som skåpsknackaren och killen som viskar för sig själv. Matthew måste nämligen ha vissa ritualer, annars säger en röst i hans huvud att hemska saker kommer att hända. Amy har egentligen bara pratat med honom en gång, men hon kände att hon ville lära känna honom. Matthew tar jobbet och av någon anledning blir hans problem mindre när han är med Amy.
 
De börjar alltså umgås, lära känna varandra och det hela utvecklas till något helt annat än vad de kunde ana. Matthew märker att Amy är rolig, intelligent och troligtvis kommer hamna på ett fint universitet. Medan han inte ens vet om han kommer orka med alla sina ritualer eller ens klara morgondagen.
 
Matthew är också ensam, hans ritualer tar så mycket tid att han inte har tid för vänner. Amy och de andra kamratstödjarna blir hans första på länge. Men speciellt Amy, hon blir hans bästa vän som vågar utmana, ifrågasätta och öppna sig för honom. Han kan göra det samma med henne och detta är något nytt för båda.
  
 
 
 
 
ISBN 9789198261066     
 
 

Inga kommentarer: