söndag 9 oktober 2016

Oktober är den kallaste månaden

Alltså, det här är definitivt det bästa jag läst i år! Christoffer Carlssons Oktober är den kallaste månaden är en sån där bok som man både vill veta hur det går och samtidigt att den aldrig ska ta slut, klurig känsla. Boken påminner om en annan av mina favoriter, En helvetes vinter av Daniel Woodrell (som senare blev en riktigt bra film med Jennifer Lawrence i huvudrollen).

Det handlar om livet på landet, men inte bland kossor, gröna hagar och glada bönder. Nepp, på orten som Carlsson beskriver bor de som lever vid sidan om samhället. Då menar jag kåkfararna, småkriminella, hembrännarna och de som liksom blivit kvar. Här flagnar färgen på husen, bilarna är gamla och vägarna leriga.

Boken börjar med att polisen knackar på dörren hemma hos sextonåriga Vega. De vill veta var hennes bror är. Vega svarar inte, för hon vet att här pratar man inte med polisen. Vega vill dessutom själv veta var hennes bror är. Hon är sjukt orolig efter allt som hänt och mycket hemskt har hänt. Sedan börjar vi som läser släppas in en liten bit i taget tills vi fattar. Vega vet hela tiden, men hon vill veta varför och det kommer du också att vilja veta.

Så var det detta med Tom Sten. Vegas familj och familjen Sten är ovänner och det har de varit sedan Vegas farbror Dan körde bort Toms pappa. Men nu råkar det vara så att Vega gillar Tom. Tom tog Vegas oskuld i början av sommaren, sedan har det inte varit så mycket mer. Förutom att det börjar gå rykten om att Vega gör det med vem som helst och att hon är en hora. Vega vet vem som satt igång dem, men hon kan inte låta bli att längta efter Tom ändå.

Riktigt, riktigt skitbra!

ISBN 9789188279194
    

Inga kommentarer: