fredag 2 juni 2017

Tio över ett

Tio över ett av Ann-Helén Laestadius vann det fina Augustpriset 2016 och det vad den definitivt värd. Så fin, välskriven och bra.

Maja vaknar varje natt tio över ett och är beredd på det värsta, att hennes hus, grannar och kanske hela Kiruna ska försvinna ner i gruvorna. Därför sätter hon klockan varje natt för att vaka, vakta och kunna rädda sin familj om det behövs. Det är nämligen då de spränger i gruvan och hon vill överleva. Men att vara vaken och rädd varje natt sätter sina spår. I skolan börjar Maja uppleva panikattacker och hon känner att det inte kan fortsätta på detta sättet. Hennes kompis, föräldrar och lärare börjar också fatta att Maja behöver hjälp att komma vidare.

Dessutom ska Majas familj och många andra flytta från sina hem eftersom hela Kiruna ska flytta (och det händer just nu på riktigt, i verkligheten) och de ska få nya hus eller lägenheter av kommunen. Men trots sin rädsla för gruvan och döden vill inte Maja flytta. Hon tycker det känns som om hela Kiruna håller på att försvinna och att hon inte har något att hålla sig fast i. Vem är hon om allt runt omkring försvinner eller förändras?

Så finns Albin, den snygge hockeykillen som Maja fotograferar i smyg och som hon varit kär i så länge att hennes kompis Julia inte orkar höra mer. Julia som ska flytta till Luleå med sin mamma och det gör att Maja känner sig ännu mer förvirrad. Julia och Maja har varit vänner alltid och har alltid haft varandra.

Så Majas värld förändras, hon har inte valt det och vill ha det som vanligt. Men om hon inte kan acceptera allt som händer, vad händer då?

Jag tycker detta var en riktigt bra berättelse om förändring och att det alltid finns en väg att gå. Maja väljer definitivt inte den smidiga vägen och det gör henne och boken himla intressant och spännande.


ISBN9789129698985  

Inga kommentarer: