torsdag 21 juni 2018

Middagsmörker

Vissa böcker har det, andra inte. Ibland kan det vara svårt att veta vad det-et är. Det kan vara en otroligt spännande intrig, ett fantastiskt språk eller oväntade vändningar som gör hela boken till en cliff hanger. Vissa böcker har liksom allt av allt.

Middagsmörker av Charlotte Cederlund är första boken i Idijärvi-trilogin och den har det. En riktigt spännande intrig, intressant omgivning och riktigt bra språk, allt.

Boken handlar om 16-åriga Áili som tvingas flytta från Skåne till sin mammas samiska släkt i Kirunatrakten, eftersom hennes pappa dör i cancer. Mamman dog när Àili föddes och hon har inte haft någon kontakt med dem alls och känner ingen eftersom pappan inte har velat prata om mamman och hennes släkt.

Så Áili flyttar till Idijärvi sameby och hon är ledsen, ensam och helt slut. Áili kan inte samiska, vet inget om den samiska kulturen, känner inte någon och vet att hon måste vara där i två år (sedan är hon 18 och kan bestämma själv).

Men inget blir som hon tror. Hon hämtas av sin morfar (som knappt säger ett pip) på Kirunas station och sedan kör de mot Idijärvi. Strax innan de kör in i byn däckas Áili av en våldsam smärta, hon upplever det som om hon får en stark elstöt. Men morfadern verkar inte märka något och detta är början på något större än Áili kunnat tänka sig. Hon är nämligen ingen vanlig tjej, hon är en noaidi, en nojd (typ en samisk schaman) och när hon kommer till byn väcks hennes förmåga. Áili har sedan barn drömt mardrömmar och nu verkar det som om de är verkliga, något hotfullt är på väg mot Sápmi (Sameland) och andarna säger att det bara är hon som kan stoppa det.

Boken är superspännande och förutom kampen mellan ont och gott, så finns det kärlek, sorg och vänskap. Den tar upp samernas historia och hur det ser ut idag. Jag läste inget om Sveriges ursprungsbefolkning i skolan och de brott som begicks mot dem. Middagsmörker gör att jag vill läsa mer och förstå mer. En viktig del av vår historia som alla bör känna till.

Och just det, Áili kämpar med sin identitet. Hon får hela tiden höra att hon inte är same och aldrig kommer att bli det. Men vad är det som gör en till same eller svensk eller något annat? Dessutom får hon ofta höra att hon är ett missfoster. Det beror på att hon har två ögon med perfekt syn, men det ena har en vit hinna över sig. Läkarna kan inte göra något åt det och hon försöker lära sig att leva med det. När hon kommer till Idijärvi förstår hon varför.

Nu ska jag läsa fortsättningarna, går inte att låta bli.  ISBN 9789172997868


     

Inga kommentarer: