tisdag 8 december 2020

Hästpojkarna

 

Hästpojkarna av Johan Ehn är en riktigt fin bok om kärlek och vänskap. Boken har två berättelser som löper parallellt, en utspelar sig 2014 i Stockholm och en 1930-tal i Tjeckoslovakien och Tyskland. 

I berättelsen från 1930-talet får vi följa Sasha och Janek som växer upp tillsammans på ett barnhem. De två är alltid ihop, de är bästa vänner som känner varandra utan och innan. Det räcker att de ser på varandra eller rör vid varandra så förstår de vad den andre vill. Det gör att de är extremt duktiga på den akrobatik till häst som de får hålla på med på barnhemmet. 

Sasha och Janek har det helt ok på barnhemmet, även om det är strängt och att vissa nunnorna är lite väl hårdhänta. Men när Janeks andra bästa kompis, hästen Kràl, säljs och Sascha ska flytta till en fosterfamilj inser de att de måste rymma. Så killarna flyr från barnhemmet och får anställning på en cirkus som hästakrobater. Dessutom börjar de inse att deras känslor för varandra är mer än vänskap.

2014 i Stockholm får vi träffa Anton som precis slutat gymnasiet, börjar jobba inom hemtjänsten och har träffat Peter, som han börjar bli förälskad. Peter är 8 år äldre än Anton och Anton är väldigt orolig för att Peter inte känner det han känner. Anton vet att han bara är 19 år, men han känner att denna gången är det på riktigt, han vill vara med Peter hela tiden. Han har längtat efter ett riktigt förhållande, någon att komma hem till. 

På sin hemtjänstrunda har Anton fått en riktigt speciell farbror som han ska gå till. Han är långt över 90 år, pratar inte utan dunkar sin käpp i golvet (en gång för ja, två för nej) och dessutom har gubben flyttat in i sitt eget kök. I köket gör han allt, badar, sover, äter osv. Farbrorn heter Alexander men kallas för Sasha. Ja, det är samma Sasha som vi följer 1930 och det är en spännande berättelse. 

Anton förstår ganska snart att Alexander är gay och han skrattar lite åt sig själv när han kommer på att han tycker det känns mysko. Klart att det finns gamla människor som är homosexuella, liksom. Men Alexander pratar som sagt inte, men han lägger fram bilder för Anton att "hitta", bilder som berättar Janek och Sashas berättelse. Det gör också att Anton blir intresserad av Janek och Sasha. 

Spännande, fascinerande och viktig berättelse om kärlek och vänskap i olika tider.  En viktig påminnelse att vi får inte glömma vad som hände i Tyskland på 1930-talet. Boken var nominerad till Nordiskarådets barn- och ungdomslittaraturpris 2020 men fick tyvärr inte priset.    

Inga kommentarer: