onsdag 22 oktober 2008

Lycklig, Lycklig!

Äntligen en ny superbra bok, dessutom en serie! Jag sträckläste "Hungerspelen" och blev såååå glad när jag förstod att detta är den första boken av tre. För detta är min nya etta i min egen lista över "bästa böcker".

Tänk dig följande; Världen har drabbats av världskrig och naturkatastrofer och inget är längre detsamma. Det som var Nordamerika kallas nu Panem och består av 12 distrikt. Människorna lever på ett medeltidasätt, men på kvällarna har de el ett par timmar.
I distrikt 12 bor Katniss med sin lillasyster Prim och sin mamma. Pappan dog i en gruvolycka när Katniss var 11 år och sen dess har hon försörjt familjen. Mamman blev sjuk när pappan dog och lilla systern var bara 6-7 år. Så Katniss fick lära sig att jaga och samla växter och bär. Fast egentligen är jakt förbjuden och straffas med döden, men Katniss blir hellre dödad än dör av svält. För hon och hennes familj är väldigt fattiga. Hon har en vän som hon jagar med som heter Gale. Hon har känt honom länge och de betyder väldigt mycket för varandra.

Nu är Katniss 16 år och det är dags för de årliga hungerspelen. Hungerspelen är ett sätt för ledarna i Panem att bestraffa invånarna och visa sin makt. Varje år lottas en flicka och en pojke ur varje distrikt ut för att delta i hungerspelen. Hungerspelen har bara en vinnare och allt går ut på att de ska döda varandra för att segra. Allt visas i TV som underhållning under den tid då det finns el.
Killen som blir utvald ihop med Katniss heter Peeta. Hon och han går i samma skola, men de känner inte varandra. Han är son till bagaren och en gång för länge sedan, när Katniss´ pappa precis dött, gav han henne bröd. Det har hon aldrig glömt och känner att hon står i skuld till honom. Han å andra sidan har alltid varit förälskad i Katniss. I alla fall säger han det, men Katniss kan inte vara säker. Kanske säger han så för att överleva. Det är ju meningen att de ska ta varandras liv om de kan.
Så skickas de iväg till hungerspelen där det gäller att kämpa för sitt liv eller bli dödad. De är 24 deltagare från början, men redan efter första dagen är hälften dödade. Boken är hur spännande som helst. Vem kan Katniss lita på? Är Peeta hennes vän och vilka känslor har han för henne? Vad känner hon för honom, det är hon inte heller säker på. Speciellt inte om hon blir tvingad att döda honom. Dessutom finns Gale hemma och väntar på henne.
ÅÅÅ, vad jag längtar till nästa del i triologin!! Må den komma snart!

Fantastiskt spännande och bra bok. Skynda till biblioteket och läs nu, för snart kommer den nog bli svår att få tag i när alla inser hur bra den är. Det är förresten Stephanie Meyers (författarinnan till "Om jag kunde drömma") favoritbok just nu.

ISBN 9789163861031

2 kommentarer:

Skrivarläger sa...

Världens bästa blogg... enligt Pär!

/P

Jennie sa...

ÅÅÅ, jag blir så glad, nu vill jag tipsa ännu mer!