måndag 16 februari 2009

Tänk om världen förändrades totalt


ÄNTLIGEN! Nu har jag äntligen läst Imorgon när kriget kom och det var inte en dag för tidigt. Flera av mina elever på skolbiblioteket har sagt att den är jättebra och det har de rätt i. Så nu har jag en hel serie att sätta tänderna i. För jag kan ju inte lämna alla när kriget precis har börjat, och allt fortfarande är så spännande. Man kan så klart bara läsa första boken, fast jag fattar inte hur man skulle kunna sluta läsa när det finns mer. Det finns 7 böcker om Ellie, Homer, Lee och de andra som boken handlar om.

Allt börjar med att Ellie och sex av hennes kompisar bestämmer sig för att göra en utflykt i bushen, till något som kallas Helvetet. De ska vara borta fem dagar och missar årets höjdpunkt som är en slags marknad dit alla brukar gå. Men de är inte sugna på att delta utan ger sig istället av på sitt håll.

Helvetet är en otillgänglig plats och de vet inte riktigt hur de ska ta sig dit. Men ryktet säger att en eremit bodde där och de vill försöka ta sig dit, och det lyckas. Men när de återvänder hem har något hänt, något fruktansvärt. Hemma hos Ellie ligger hundarna döda på gårdsplanen, det finns ingen el, radion fungerar inte och hennes föräldrar är borta. Det ser ungefär likadant ut hemma hos hennes vänner. Ganska snart börjar de se främmande krigsflyg och soldater och de förstår att de har blivit invaderade. Befolkningen i staden hålls inspärrade i stora tält på marknadsområdet bevakade av soldater.
Ellie och de andra flyr tillbaka till Helvetet igen för att tänka över sin situation. Vad ska de göra nu?
Men boken är inte bara en krigsskildring utan det finns plats för kärlek. Något som förvånar Ellie och de andra. Livet fortsätter trots att allt är helt galet fel. Ellie har känslor för två av killarna, varav en besvarar hennes kärlek. Men kan hon låta sig bli förälskad om de tvingas leva ihop i månader och år om det skulle bli fel och förälskelsen går över.
Alltså, Läs nu eller lägg i alla fall boken högst upp i din att-läsa-hög!

Inga kommentarer: