onsdag 2 juni 2010

Pretty little liars


Oj, det här var riktigt spännande, så spännande att jag läste båda böckerna och somnade alldeles försent igår kväll. Men vad gör jag när det enda rätta är att se hur det slutar. Så nu börjar väntan på nästa bok, fast den finns redan på engelska. Det finns sju böcker på engelska, den åttonde och sista kommer i september. På svenska har det kommit ut två böcker och jag vet inte när nästa kommer, snart hoppas jag!
Böckerna har dessutom blivit TV och den kommer att ha premiär den 8/7, fast inte i svensk TV (fast det brukar gå och se via Internet). Den kan nog bli
riktigt bra.

Så vad handlar dessa fantastiska böcker om? Jo, om vänskap, svek, kärlek, hat, hämd, begär, alltså bara bra grejer.


Hela historien börjar med att kompisarna Aria, Hanna, Spencer, Emily och Alison ska sova över hemma hos Spencer. Men på kvällen bråkar Spencer och Alison, då går Alison sin väg för att aldrig mer komma tillbaka. Hon försvinner spårlöst och ingen vet vart hon tog vägen. Detta gör att tjejgänget splittras. Som läsare förstår du att det ligger mer bakom bråket än vad som kommer fram och att tjejerna delar en hemlighet som aldrig får komma fram.
Sen gör berättelsen ett skutt tre år framåt i tiden. Mycket har hänt, tjejerna är inte längre vänner. Aria har varit på Island i två år och hon har försökt att glömma Alison och att hennes pappa var otrogen mot hennes mamma innan de reste, något hon inte har berättat för sin mamma.

Hanna har en ny bästakompis, Mona, som hon har en snygghetspakt med. De bestämde sig att bli populära tillsammans. Hanna som var lite överviktig innan har haft problem med bullimi, något hon skäms över. Nu är Hanna och Mona de snyggaste tjejerna på skolan och hon är tillsammans med Sean som hon har varit kär i alltid.
Spencer strular med sin systers kille och försöker att bli lika duktig som sin syster i skolan. Hon känner sig orättvist behandlad och som den ständiga tvåan. Hennes storasyster är dessutom riktigt elak mot henne.

Emily simmar och är ihop med Ben. Fast egentligen är hon kär i Maya men vågar inte ta det steget.
Men plötsligt börjar alla tjejerna att få hotfulla meddelanden från någon som kallar sig A. Han/hon hotar att avslöja alla deras hemligheter och det är många. Tjejerna tror först att det är Alison som kommit tillbaka för det är bara hon som känner till hemligheterna.

Det enda som stör mig i boken (och ganska mycket faktiskt) är denna ständiga upprapning av märken. Visst det handlar till viss del om överklasstjejer men ändå. Jag struntar i att hon tar på sig Michael Kors-sandaler och har en Gucci-dräkt. Det blir lite fånigt och tillför inte berättelsen någonting alls (kanske sponsor pengar?).

Men summan är ändå JÄTTEBRA!

ISBN 9789132156694


2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Jag har varit inne på din blogg och ser att du gillar Pretty Little Liars.

Jag gillar också böckerna och har fått i uppdrag av Forma Books, som ger ut Pretty Little Liars i Sverige, att hitta blogg ambassadörer. Den fjärde boken släpps nu i februari och i vår kommer ViaSat att sända tv-serien här i Sverige.

Skulle du tycka att det vore kul att få ett recensionsexemplar och skriva något om boken på din blogg? Hoppas det! I sånt fall hör av dig till mig senast på torsdag 21/1.

Hälsar Evelina

evelina.roos@gmail.com

Evelina sa...

Hej!

Vill bara tipsa om att den 4:e boken släpps 7/2 och i maj börjar Tv-sereins sändas.

Mer info, skvaller och fans hittar du på Pretty Little Liars Sverige en ny fanpage på Facebook, hoppad du tittar in!

/Evelina

http://superbrabok.blogspot.com/2010/06/pretty-little-liars.html