tisdag 22 maj 2012

Det borde finnas regler


Det borde finnas regler (häftad)
Ja, det borde det verkligen, finnas regler alltså. Lina Arvidsson som har skrivit boken har helt rätt. När det gäller kärlek och relationer till andra människor så är man ibland helt vilse. För man vet att det finns regler som man bör följa, det är bara att reglerna är osynliga och du har inte fått vara med och bestämma dem. Hur frustrerande som helst, hur ska man kunna vara med och spela om ingen säger vilka reglerna är?


Mia och Mirjam är 14 år, bor i en liten håla där de inte ens har H&M eller McD. De längtar bort och drömmer om hur härligt livet ska bli när de äntligen börjar gymnasiet och blir vuxna (fast de ska defienitivt inte bli som vanliga vuxna). Mia vill just för tillfället mest av allt hångla med någon, helst Micke Bergdahl i 9:an. Hon tycker det är riktigt jobbigt att aldrig ha hånglat, men det ska det göras något åt. Hon undrar varför bara tjejer med stora bröst, långt hår eller är bra på idrott får hångla. Vilken regel säger det?

Mirjam å andra sidan har träffat en gubbe. Han är 40 år, frånskild med 2 barn och Mirjam säger att hon är kär. De har börjat träffas i smyg, hon får inte berätta för någon om honom säger han. Fast hon berättar för Mia och deras kompis Karl. Mia och Karl tycker gubben är ett äckel som ligger med småtjejer (DET TYCKER JAG MED) och bestämmer sig för att göra något åt det.

Måste erkänna att jag i början av boken tyckte den var lite för pladdrig, men det smittar liksom och hipp happ kan man inte sluta läsa. För Mia och Mirjam är roliga och brottas med vanliga problem som jobbiga föräldrar (speciellt Mia vars pappa är periodare och riktigt jobbig när han dricker), hur man flörtar, hur man hånglar, hur mycket tid för sig själv och sitt band måste en kille ha och annat mer eller mindre livsviktigt.

Fast å andra sidan, skit i det där med regler. För är dom oskrivna så är dom och lika otydliga för alla. Det gäller att göra det som känns rätt och kanske fixa sina alldeles egna regler. Det gör MIa och Mirjam.


ISBN 9789186634186


Inga kommentarer: