onsdag 23 maj 2012

Nybörjarguide till livet eller kaosteori

Nybörjarguide till livet eller kaosteori (häftad)
Nybörjarguide till livet eller kaosteori av Lia Hills har gett min dag ett extra vackert skimmer! Det var ett tag sedan jag läste en så allvarlig bok så lätt, inget motstånd alls, tvärtom.  

Will är 18 år och han har alltid haft en jättebra relation till sin mamma. Boken startar på hennes begravning och Will känner bara att allt är helt fel. Släktingar som han inte ens minns kommer fram och kramar honom, han vill bara bort. Men det är på begravningen han ser Taryn och blir förälskad. Det känns också helt skumt för Will, han tänker: Jag är en mästare på dålig timing. Bara ett odjur skulle kunna tänka på kärlek.

Så mammans död gör att han träffar sin första riktiga tjej samtidigt som han börjar tänka på de riktigt stora frågorna om livet och döden. Han tar en anteckningsbok och börjar skriva ned frågor som: varför får vissa leva medan andra dör? Av en slump råkar han hitta filosofihyllan på biblioteket (han letade egentligen efter böcker om sorg), börjar bläddra och blir fast. Han varvar sina egna tankar med de stora filosoferna för att försöka få svar. Men han är osäker på vad han letar efter. Folk runt omkring honom börjar bli oroliga, speciellt eftersom hans letande blir allt mer våldsamt. Han dricker för mycket, muckar gräl med främlingar och ja, ställer till det för sig. Även Taryn, som han älskar, orkar inte med honom längre, så vad ska han göra?

Boken är indelad i fyra delar. Del 1: Will börjar greppa vad som hänt, Del 2: Will söker svar hos de stora tänkarna, Del 3, Will söker svar mer våldsamt, Del 4, Will börjar komma någon vart.

Ingen fågel seglar för högt,
om den seglar på egna vingar.
William Blake
(en av dem Will gillar)


ISBN 9789185763153

Inga kommentarer: