onsdag 21 november 2012

I dödsskuggans land

Det finns som tur är en fristående fortsättning på I dödsskuggans land av Alden Bell. Som för övrigt har en snyggare titel på engelska, The reapers are the angels och bok två heter Exit kingdom.

I alla fall så var I dödsskuggans land en riktig höjdare om man gillar zombie-dystopier där hela världen är en mardröm. På bokens baksida står det "Gillar du Katniss i Hungerspelen - du kommer älska Temple!". Men jag tycker att Katniss är en mes, jämfört med Temple alltså.

Temple är 15 år och så länge som hon minns har världen varit ett helvete. Hon har inget minne av några föräldrar, men hon minns en gubbe som hittade henne och en liten kille som heter Malcolm i en skog. De fick bo med honom tills han blev biten av en av slempåsarna (som hon kallar zombisarna). Han lärde henne det mesta för att klara sig i världen, som att  skjuta, köra bil och döda slempåsar. När gubben dog tog Temple Malcolm och drog ut på vägarna för att hitta ett ställe där de kunde leva. Men något hände på vägen, för Malcolm är inte med henne längre och det är inget Temple vill tala om.

Nu har hon levt ensam i en fyr ett tag, avskild från fastlandet och zombis. Men hon vet att det är dags att flytta eftersom vattnet sjunker undan och snart kan de gå ut till fyren. Så hon ger sig av mot fastland och hon vet inte riktigt vad hon kan vänta sig. De första zombisarna hon träffar på är slöa och långsamma, det betyder att de inte ätit på länge och att det troligtvis inte finns några människor i närheten. Så Temple skaffar en bil och drar iväg mot något nytt. Hon kommer till en större stad och träffar på folk som försöker bygga ett samhälle igen. Hon tror  -kanske kan jag stanna här. Men så blir det inte. En kille försöker våldta henne och hon dödar honom. Även om det på sätt och vis var killens eget fel så måste hon fly, för våldtäktsmannen har en bror, Moses Todd, som kräver hämnd.

Så Temple ger sig av igen, jagad av Moses och zombies.

Riktigt svinigt bra! Ännu en bok som man öppnar och inte stänger förrän det inte finns något mer att läsa!


ISBN 9789186845247

Inga kommentarer: