måndag 8 december 2014

Rött som blod

Röd som blod (kartonnage)
Jamen, detta gillade jag. En riktigt snygg bok som bara ropar; -Läs mig!
-Såklart, tänkte jag och tog boken. Resten är, som det heter, historia.

Rött som blod av Salla Simukka var en höjdare, något att önska sig i julklapp...om man gillar lite våldsamma thrillers.

Lumikki Andersson är 17 år och går på gymnasiet. Hon har inga kompisar, det är så hon vill ha det. Hon sköter sitt och vill inte bli indragen i något, inte i vänskap, inte i kärlek och inte i bråk. Men allt det förändras när Lumikki går till ett av sina ställen på skolan där hon brukar vara för att få vara ifred, ett mörkerrum i källaren. Redan när hon öppnar dörren fattar hon att något är fel det luktar metalliskt, som av blod. När hon tänder ljuset ser hon att någon har försökt att tvätta blodiga sedlar.

Lumikki får snart reda på att det är tre av hennes klasskompisar som hittade pengarna, 30 000 euro, i en påse. De hade varit på fest och på väg hem hittade de pengarna. De tyckte att de kunde ta pengarna och de tänkte inte så mycket på allt blod eftersom de var skitfull.

Efter detta blir hon indragen i en våldsam historia som handlar om droger, kärlek och mord. Man fattar att det är en dålig idé att ta en påse blodiga sedlar, att den som har lämnat dem inte är en mysig typ. Dessutom förstår man att det är något speciellt med Lumikki, då menar jag inte övernaturligt-speciellt som Edward Cullen, utan något annat. Hon vill vara ensam, är extremt bra på att gömma sig och göra sig osynlig. Hon vill inte ha vänner och har ett känsligt luktsinne, varför?

Nu väntar jag på del 2 och 3!


ISBN9789129690798

Inga kommentarer: