måndag 26 juni 2017

Svag is

Svag is av Sofia Nordin var en sådan där bok som du börjar att läsa och inte slutar förrän den är slut. Den är lättläst men historien är långt ifrån enkel. Svag is handlar om mord, skuld, mobbing och vänskap.

Boken börjar med att två killar står på en frusen sjö mitt i natten och stirrar ner i en vak; Vi bara står där och tittar. Vi tittar på en vante. Den har frusit fast i isen på sjön. Lite längre bort är det ett hål i isen. Där vill jag inte titta. Där finns en mössa också. Under mössan finns det hår, och under håret finns ett ansikte. Ansiktet är vänt nedåt i vattnet. 

Tidigare på dagen var Eddi och Alex och de andra niorna och åkte skridskor på sjön, sista gången i nian. Alex och Eddi hade bestämt att de skulle åka 3 varv, ett varv mer än vad man behövde. Nästan alla andra är klara, det är bara killarna och Marit kvar. Marit åker riktigt dåligt och är fortfarande på sitt första varv när killarna hinner ikapp henne. De bestämmer sig för att "skoja" med henne fast de märker att hon är livrädd. De knuffar ut henne på sjön mot ett område som är mörkare och där går hon igenom isen och killarna sticker. När Eddi kommer hem får han dåligt samvete och messar och ringer henne, men hon svarar inte. Då börjar han bli orolig och därför sticker han och Alex dit. Där ser de vanten, mössan och kroppen som fortfarande ligger kvar i vaken. De bestämmer sig för att dra och att inte säga något till någon. Men det går ju så klart inte så bra.

Man fattar att varken Alex eller Eddi är några mysiga killar. De är mobbare och översittare som är elaka och ibland våldsamma. Killarna har alltid varit bästisar men verkar ta fram varandras värsta sidor och de har inte koll på vad de gör. De känner sig som kungar när andra hukar sig för dem och blir rädda.

Men så har Eddi Tania som han är kär i. Hon har bestämt sig för att värva honom till de godas lag, säger hon till honom, han måste bara bestämma sig och fatta vad han håller på med.

Riktigt spännande bok om viktiga ämnen. Nordin får även med hur tjejer kan behandlas i skolan. Att vissa killar tafsar på dem fast de inte vill och att de blir kallade grejer som hora, slampa och ingen gör något eller vågar säga ifrån. Är du en av dem som utsätts, säg ifrån utav bara helvete, ingen har någon rätt att röra vid dig om du inte vill det. Inte heller att kalla dig kränkande saker. Kan du inte säga ifrån, prata med vuxna i din närhet eller med Bris eller jourhavande medmänniska, det finns faktiskt alltid någon som kan lyssna.


ISBN 9789188073273
  

Inga kommentarer: