torsdag 22 juni 2017

Tusende våningen

Egentligen vill jag inte alls tycka om Tusende våningen av Katharine McGee. Folket i boken är såå himla överjordiskt snygga, har designer kläder (som noggrant beskrivs ex. "Ljuset reflekterades i paljetterna i Laura Saunders lågt skurna piratblus") och allt är nästan för glittrigt och plastigt. Men samtidigt lyckas författaren med att beskriva världen i det 1000 våningar höga tornet på Manhattan år 2118. Det ska glittra så det nästan gör ont i ögonen och vara onödigt lyxigt i toppen.

Men jag gillar den, det går liksom inte att inte bli indragen i berättelsen. Den börjar med att en tjej faller från den tusende våningen och snart kommer ligga död på marken nedanför. Sedan backar historien tillbaka och vi får lära känna Avery, Leda, Rylin, Eris och Watt, fyra tjejer och en kille. Ganska snart fattar man att det är någon av dem som kommer att falla och det önskar man ingen av dem. Men alla bär på hemligheter som absolut inte får komma ut och alla har en anledning att skydda sig själva och kanske andra.

Avery är hemligt och förbjudet förälskad i sin styvbror, Eris försöker dölja att familjen måste flytta från prestigen, toppen och lyxen, Rylin (som bor längre ner i huset) måste sälja droger för att rädda sig och sin syster, Leda är också förälskad i Averys bror och döljer dessutom att hon varit på en avvänjningsklinik under sommaren och Watt är en väldigt duktig hackare som äger en väldigt olaglig dator, något som Leda upptäcker och utnyttjar.   

Riktigt spännande sträckläsning för dig som gillar exempelvis Scott Westerfeld (Uglies) och jag får också Pretty Little Liers-vibbar.

   

ISBN 9789188279385

Inga kommentarer: