onsdag 21 februari 2018

Caraval

Alltså jag är lite kluven, å ena sidan tyckte jag att Caraval av Stephanie Garber var riktigt spännande med en kul och smart intrig och jag slukade den verkligen. Men samtidigt var den sjukt klyschig både i innehåll och språk. Jag menar " Scarletts kinder blev blossande röda, hjärtats och blodets och skammens färg" och  Julian lyfte på skjortan och blottade rader med perfekta, gyllenbruna muskler". Jag tycker det är liite för mycket. Men samtidigt, så jäkla jättespännande!

Scarlett och Tella bor med en elak och tyrannisk pappa på en ö som de troligen aldrig kommer att få lämna. Pappan har sagt att om de försöker lämna ön kommer han att döda dem. Han brukar hota och slå dem om de gör något olovligt. Men han gör det så att om Tella är den som gjort något, så slår han Scarlett och tvärt om. Så det är klart att båda tjejerna vill bort från pappan, men de är också rädda. Scarlett har en trolovad, en greve som hon aldrig har träffat och hon ser honom som ett sätt för henne och Tella att fly. De ska gifta sig om tio dagar när boken börjar och Scarlett har tänkt att genomföra giftermålet.

Båda tjejerna har alltid velat gå på Caraval, ett magiskt skådespel som hålls en gång om året, alltid på olika platser. Caraval beskrivs som enastående, fantastiskt och som något från din fantasi. Scarlett har skrivit till Caravals direktör, Legend, i sju år och bett om att få vara med. Detta året får hon ett svar, hon är välkommen med sin syster och sin fästman. Men Scarlett vet att hennes pappa aldrig kommer att släppa iväg dem. Som tur är dyker en mystisk sjöman (Julian med musklerna) upp som erbjuder sig att smuggla iväg dem och på så vis kommer de iväg. Men när de kommer till Caraval blir Tella bortförd och Scarlett får veta att hon har fem dagar på sig att hitta henne annars kommer Tella att försvinna för alltid. Alla säger att Careval bara är ett skådespel, en föreställning, men allt känns väldigt verkligt för Scarlett. Speciellt när folk börjar dö och hon förstår att hon inte kan lita på någon, inte ens sin sjöman som hänger med för att hjälpa. Han är så klart jätte-, jättesnygg och Scarlett tycker inte alls om honom. Men självklart är hon attraherad av honom och vi som läser fattar nog vad som kommer hända.

Caraval får mig att tänka på karnevalen i Venedig, de tar sig runt i båtar, folk har masker och vackra kläder. Det finns karuseller, gatuteater, trånga gränder och många broar. Scarlett springer runt i en vacker och magisk klänning och runt henne pågår den fantastiska festen. Dessutom är det lite Alice i Underlandet, magiska drycker och personer i hatt som verkar ganska opålitliga. Ja, rätt mycket saga finns det i Caraval.

Originell och spännande berättelse som jag gillade. Men ibland blev det liksom bara lite för mycket.


 
 
ISBN 9789132200878

 

Inga kommentarer: