måndag 12 februari 2018

Gökungen

Frances Hardinges Gökungen är en riktigt spännande och väldigt annorlunda berättelse. Det är en mörk saga som är full av magi, äventyr, fantasi och några droppar skräck. Boken utspelar sig i början av 1920-talet och jag kan definitivt föreställa mig en riktigt bra filmatisering av boken.

När elvaåriga Tris vaknar upp efter en olycka kan hon inte riktigt minnas vad det är som har hänt. Hon känner igen sin mamma och sin pappa. Tris känner också igen sin lillasyster Pen som verkar livrädd för henne. Pen säger att Tris inte är Tris, att hon bara låtsas.

För att komma ihåg vem hon är och vad som hänt säger hennes mamma att Tris ska läsa sina dagböcker. Men när Tris tittar i dem så har någon dragit ur alla bladen. Dessutom känner hon sig hungrig och hon verkar inte kunna bli mätt. Men hon försöker intala sig själv att allt bara är bra. Hon är bara lite sjuk och det är inget ovanligt, tror hon.

Men det är så mycket konstigt som händer. Hennes dockor tittar på henne, skriker och verkar darra av skäck när de ser henne. Hon verkar vara ute på nätterna och vaknar med smutsiga fötter och löv i året. Hennes tårar är inte längre tårar utan spindelväv. Hennes mamma och pappa viskar bakom låsta dörrar och konstigast av allt är breven som kommer från hennes storebror. Breven bara dyker upp i hans rum, i hans skrivbordslåda. Det är bara det att han varit död i nästan ett år.

Tris känner att något hemskt är på väg att hända och hon blir mer och mer säker på att hon inte är Tris. Men vem är hon i så fall?

Inga kommentarer: