måndag 26 februari 2018

För att väcka hon som drömmer

Jag tycker verkligen om Johanna Nilssons böcker. Jag har tidigare skrivit om sex av dem bl.a. Gilla Hata horan, Janis den magnifika och Om hundra dagar ska jag dö så satans vackert att du vill följa med. Johanna Nilsson väjer inte för det svåra, jobbiga och ibland skrämmande. Hon tar oss igenom det och det är inte alltid så trevligt, ibland är det riktigt tungt och avgrundsmörkt. Men det är alltid värt att läsa det.

För att väcka hon som drömmer är en mörk bok. Men den är otroligt bra, välskriven och den förtjänade verkligen förra årets Augustprisnominering (ett riktigt fin litteraturpris som alla vill ha). Boken tar upp ämnen som ätstörning, självskadebeteende, övergrepp, psykisk ohälsa, homosexualitet, en svårt sjuk förälder och sektliknande beteenden.

Det är 1980-tal i Borlänge. Josefin som är 14 år bor med mamma, pappa, storebror Erik och lillasyster Maria i en villa. Josefins familj är kristen och de går till kyrkan minst en gång i veckan. Kyrkan är en viktig del i Josefins och hennes familjs liv, speciellt för hennes pappa. Josefin kämpar med sig själv, hon vill vara duktig och bra i allt, tennis, piano och dessutom vill hon sluta vara äcklig. Hon tycker hon är tjock, ful och därför har hon börjat kräkas om hon äter mer än hon bestämt. Hon har dessutom börjat att springa, ofta två gånger om dagen.

Så blir Josefins mamma svårt sjuk och hamnar i koma. Josefin gör upp en plan för hur mamman ska vakna, det är en sorts pakt med Gud. Om Josefin blir smal, då kommer mamman att vakta. Eller om hon gör sig själv illa på andra sätt, kanske om hon dör och byter sitt liv mot sin mammans. Då kommer mamman att vakna. Hennes familj märker inget, pappan är djupt nere i sin egen sorg och saknad, storebrorsan stänger in sig på sitt rum och även om deras mormor kommer och bor med dem är det ingen som riktigt orkar hjälpa Josefin. Hon är ensam i sin kamp med sig själv och med Gud.     

Av en slump träffar Josefin Marcus som är med i samma kyrka som hon. Marcus med de vackraste ögonen, som lyssnar på henne och som hon kan prata med (inte om allt). Även han har egna problem, en mamma som vill driva ut hans inre demoner och få honom att vara precis som hon. Mamman vill att han ska gifta sig med en tjej ur församlingen, men han är kär i någon annan.

Josefin får en ny bästa vän, Veronika som också bär på hemligheter och problem. Veronika har flyttat till Josefins skola efter en våldtäkt. Nu skär hon sig, dricker för mycket och ligger med för många killar. Hon mår riktigt risigt. 

Josefin känner att hon vill hjälpa alla, sin mamma, sin familj, Marcus och Veronika. Men medan Josefin gör det mår hon allt sämre och någon behöver verkligen hjälpa henne.


ISBN 9789129701869
  

Inga kommentarer: