söndag 17 november 2019

Är det nu allt börjar?

Är det nu allt börjar? Det undrar Tilda som går i åttan och tycker att allt suger ganska ordentligt. Kompisarna känns inte som riktiga kompisar, skolan är tråkig och inget händer. Dessutom är Tilda fast i sin roll, ganska långt ned i den sociala hierarkin och det är hon trött på. Hennes enda tröst och riktiga vän har hon på nätet, en tjej som heter Emmy. Hon förstår Tilde perfekt och längtar också bort. De chattar och sms:ar varje dag och tillsammans har de fått en idé, de ska till Brighton på språkresa i tre veckor. Tilde och Emmy lyckas att övertala sina föräldrar och resan blir verklighet, därav titeln. Nu ska det vända och Tilde ska få vara någon annan, få en nystart bland nya människor i en ny stad. 
Allt verkar riktigt bra till att börja med, Emmy och Tilda får bo med en skitsnygg och trevlig kille som heter Lucas. Värdtanten som de bor hos är trevlig, klassen bra och i den finns Eddie som Tilda på en sekund blir kär i. Men ganska snart inser Tilda att hon kanske inte känner Emmy så bra som hon trodde och att resa bort inte löser alla problem. För hur blir man någon annan, måste man förändra sig själv för att passa in och hur mycket ska man ändra för att fortfarande vara sig själv?
Ni som har läst Utan djur så dör jag och resten i serien kommer att känna igen personerna i  Är det nu allt börjar? för det är samma Tilda det handlar om. Men de tidigare böckerna om Tilda, när hon går på mellanstadiet, är ganska roliga även om de också handlar om kompisar som sviker. Är det nu allt börjar? är inte en rolig bok. Det är en ganska allvarlig och sorgsen bok om att växa upp, om att vilja vara någon annan, på en annan plats med riktiga vänner och om att kunna andas och inte vakta sin rygg hela tiden. 
Jag tyckte riktigt mycket om boken och tror att många kan känna igen sig, fler än man tror.
    

   

Inga kommentarer: