fredag 22 november 2019

Trädhjärta

Trädhjärta är en bok som känns och berör. Gabi Frödén har skrivit en fantastiskt fin bok om vänskap, ensamhet och kärlek.

Boken handlar om Karin och utspelas både 1975 och fem år senare, 1981. 1975 går Karin på gymnasiet och där träffar hon Anja som kommer ny till klassen, de blir bästa vänner. Karin har växt upp med sin mamma eftersom pappan lämnade dem när hon var liten. Han forskade om träd och det har gjort Karin lite besatt av träd och av sin pappa. Karins mamma låter henne sköta sig själv. Mamman reser ibland bort och meddelar inte när hon kommer hem, hon glömmer köpa mat och stannar hos sina män som hon ibland har förhållande med. Karin och hennes mammas relation är riktigt risig.

Anja bor med sin frireligiösa familj, mamma och pappa. Varje söndag är de i kyrkan och de vill gärna att Karin ska hänga med, det vill inte Karin. Men Karin och Anja har bestämt att de ska tågluffa under sommaren, få vara för sig själva och njuta. Men det blir inte så, Anjas familj mer eller mindre kidnappar henne på sommarlovet och tar henne till släktingar för att hon sedan ska åka på kyrkoläger med dem. Kvar hemma är Karin, hennes mamma är bortrest och hon känner sig mer övergiven än någonsin.

Vi som läser förstår att Karin är förälskad i Anja och att Anja nog förstått det och nästan leker lite med Karins känslor. Anja har killar eller speciellt en kille, Per, som hon är med och Karin är svartsjuk.

1981 ska Karin flytta in med sin pojkvän, men samma dag som hon ska flytta tar hon bilen och åker hem till sin mamma igen. Som om hon vill göra ett avsked av det som varit. Då förstår vi att Anja försvann 1976 och ingen vet vart hon tog vägen, men alla tror att hon är död. Per var misstänkt för Anjas försvinnande, men blev frisläppt.

Trädhjärta är alltså även en bok om ett mysterium, vad hände egentligen med Anja? Det är också en bok om att växa upp, förbjuden och obesvarad kärlek, saknad och längtan. Trädhjärta kommer att stanna hos mig länge. 

 

Inga kommentarer: