måndag 4 november 2019

En ocean av kärlek

Tahereh Mafis bok En ocean av Kärlek utspelar sig 2002, ett år efter terrordådet mot World Trade Center. Det är en bok om främlingsfientlighet och utanförskap, men också om vänskap och kärlek.

Shirin försöker sluta bry sig om att folk kastar skit på henne för att hon har fel namn, religion och etnicitet. Hennes familj kommer från Iran och efter terrorattentatet har påhoppen blivit fler och grövre. Nu har hon börjat i en ny skola igen (den tredje på ett år) och hon har bestämt sig för att inte försöka skaffa kompisar, inte bry sig om idioter och bara överleva high school. Hennes mantra är bara två och ett halvt år kvar. Shirin är född i USA, men ändå tycker folk att hon ska åka "hem" och att hon definitivt bör ta av sig sin hijab.

Första dagen i skolan så går allt rätt bra tills hon kommer till sin lektion i avancerad engelska och läraren undrar om hon har gått rätt. Läraren påpekar att Shirin måste förstå att detta är en svår kurs, då tappar Shirin det. Engelska är hennes språk och hon kan det fucking perfect, så då hamnar hon hos rektorn. Det är hela tiden små kommentarer som äter på henne och tillslut blir hon ledsen och  förbannad, även om hon försöker att inte bry sig.

Men så händer det grejer. På en biologi lektion får hon en labbpartner som heter Ocean och han är omöjlig att ignorera. Bara att vara i hans närhet påverkar Shirin och han är trevlig, intresserad och hur fin som helst på alla sätt och vis. Shirin kan liksom inte strunta i honom och han kan inte strunta i henne (trots att hon är ganska sur och avvisande). Men han är stjärna i basketlaget och Shirin ja, hon passar inte in i hans värld och kanske passar inte han in i hennes.

En ocean av kärlek är en fin bok om att det finns så mycket mer hos människor än det vi först ser.

Inga kommentarer: