torsdag 23 oktober 2008

Augustpriset

Den 24 november i år delas Augustpriset ut. Vinnaren får 100 000 kr plus ära och berömmelse, för det är ett fint pris att få. Alla svenska förlag kan anmäla böcker till Augustpriset och det är svenska förläggareföreningen som delar ut priset.

Till Årets svenska barn- och ungdomsbok har nominerats:
I skogen av Eva Lindström
Vi bor här och det är vi som bestämmer”, säger Maggan, Snuten och Trim. Men en dag ändrar sig allt. Björkarna och tallarna tar semester och de blir ensamma. Den återhållsamma texten har ett underfundigt dubbelt tilltal, som i samverkan med de stillsamt dramatiska akvarellerna speglar tillvarons gåtfulla ovisshet.

Ett litet hål i mörkret av Ingrid Olsson
Ett kärleksfullt och osentimentalt farväl till en mycket älskad farmor återuppväcker Calles sorg över pappans för tidiga död. Förloppet och dessa känslor skildras parallellt med en möjlig kärlekshistoria. Det sparsmakade men detaljrika språket placerar läsaren i en absolut autenticitet. Modigt, smärtsamt och hoppfullt.

Den femte systern av Mårten Sandén
Troll lever som gangsters i skogen. Vättar är lejda yrkesmördare mitt i storstan. Och en jätte jobbar som hemlig säkerhetsagent. En djärv, fantasifull och välkomponerad gotisk actionrysare, laddad med historisk religionsmystik, intrikata konspirationsteorier och hisnande korruptionsskandaler. I korselden står en synsk flicka som mot sin vilja ska rädda världen från undergång.

Massor av dinosaurier av Sarah Sheppard
Efter år av dinosaurieintresse trodde man att ämnet var uttömt. Här berättas med stor passion, mycket kunnande och härlig humor om köttgänget, tjockskallegänget och de andra sköna urtidsdjuren. Bild och text präglas av galna infall och inbjuder till egna funderingar om hur dinosaurierna egentligen såg ut och levde.

När det kommer en älskare av Mats Wahl
Sakta men säkert byggs berättelsen upp mot en annalkande katastrof för en huvudperson i djup kris. Vardagsvåldet skildras i skuggan av krigshistoria. Engagerade tankegångar lyfts kring ett ökande kunskapsunderskott bland unga, som leder till främlingskap. En krävande och långt ifrån inställsam bok som sticker till inombords.

Legenden om Sally Jones av Jakob Wegelius
Ett osannolikt äventyr öppnar sig i detta helgjutna allkonstverk, tecknat, författat och formgivet av en och samma upphovsman. I ord och kartor följer läsaren gorillan Sally på hennes färder från djungeln över världens oceaner där hon möter förtryckare, bovar och svekfulla människor men också vänskap och stark kärlek. Grymt och vackert med en säregen ton.

Läs mer på: http://www.augustpriset.info/

Säkert bra boktips allihop. Själv har jag bara hunnit med, Legenden om Sally Jones och "Ett litet hål i mörkret".

Inga kommentarer: