måndag 13 oktober 2008

En andra chans

Tänk vad spännande och hemska ämnen det finns att skriva böcker om. "En andra chans" av Anne Cassidy är en sådan bok. Hon har skrivit en galet spännande och tänkvärd historia om ett mord. Ett mord som begicks av ett barn och offret var ett annat barn.Historien handlar om Alice som arbetar på ett café, har en pojkvän som heter Frankie och som bor ihop med sin vänninna Rosie. Allt verkar hur normalt som helst, men det är det inte. För Alice har en hemlighet. Hennes riktiga namn är inte Alice, Rosie är inte hennes vän utan övervakare och hon släpptes ur fängelset för sex månader sedan. Hennes riktiga namn är Jennifer Jones och hon dödade sin lekkamrat för sex år sedan. Hon släpptes ur fängelset tidigare än vad allmänheten fått reda på för att kunna gömma sig och skaffa en ny identitet. Hatet mot henne är fortfarande så starkt att fängelseledningen försöker skydda henne.
Men när hennes påhittade frigivning är ett faktum börjar pressen, privatdetektiver, den dödas anhöriga och hennes egen mamma att leta efter henne. Alice/Jennifer gör misstaget att skicka ett födelsedagskort till sin mamma och snart börjar de som vill hitta henne dyka upp i hennes närhet. Mamman säljer gladeligen uppgifter till pressen.
Så Alice/Jennifer försöker att inte bli upptäckt. Samtidigt får vi veta vad som hände sex år tidigare, innan flickan mördades och hur Alice/Jennifer hade det då. Hennes mamma hade varit en riktig fotomodell men nu försörjde hon sig genom att ta bilder för "herrtidningar". Hon var sällan hemma för att ta hand om sin dotter, snarare var det tvärt om. Alice/Jennifer ville verkligen få en bästa vän, men den vännen hon fick var ombytlig och grym. Men hur kunde en 10-årig flicka mörda en annan 10-åring? När har man betalt sin skuld och kan man det?Snaran dras åt kring Alice och vi som läser boken får en upplevelse som skakar om och ger oss något att tänka på.

Inga kommentarer: