torsdag 15 mars 2012

Den jag var

Den jag var (häftad)Den jag var påminner mig om klassikern Räddaren i nöden av Salinger, dvs kille som är trött på internatskolan och vantrivs. Han är strulig och bråkig och vill ha sin frihet.

Boken utspelar sig på en internatskola på den engelska östkusten under 1960-talet. Hilary är 16 år gammal och ska börja på Sankt Oswalds som specialiserat sig på hopplösa fall (vilket Hilary är, enligt sin far). Detta är hans tredje skola och troligtvis hans sista chans.

Men han har svårt att anpassa sig och tycker de andra killarna är riktigt jobbiga. Så under en idrottslektion får han nog. De är ute och springer på stranden när Hilary bara inte orkar mer. Han sätter sig intill en fiskebod och där träffar han Finn.

Hilary blir helt betagen av honom och för att få prata lite ber han om ett glasvatten. Deras första möte är kort och Hilary känner att han måste få träffa killen igen. Men det är inte helt lätt eftersom killarna inte får lämna skolan hur som helst, dessutom är Finn inte direkt herr välkomen in. Han är hemlighetsfull och det gör Hilary än mer nyfiken.

Hilary är avundsjuk på Finns frihet och fascinerad över hans självständighet. Finn å andra sidan kan inte fatta att Hilary inte förstår att han får något som inte Finn har, en framtid.

Meg Rosoff är helt fantastiskt. Jag har tidigare läst Justin Case och Så har jag det nu och Den jag var är ännu en kanonbok! 

ISBN 9789185763108

Inga kommentarer: