fredag 30 mars 2012

Ormfågel

Ja, bokomslaget gör allt vad det kan för att man inte ska läsa Ormfågel av Mats Wahl. Men för en person med öppet sinne som kan skita i detta väntar en riktigt bra historia! Jag vet att jag har sagt det förut men det är så viktigt att inte stirra sig blind på om bokens omslag är fint eller fult, det är insidan som räknas.

Ellen och hennes mamma har flyttat in högst upp i ett höghus i en förort till Stockholm. Hon ska börja i en ny skola i årskurs 8, i Brantingskolan, en skola med ett dåligt rykte. Men Ellen är mer orolig för sin mamma än att börja i en ny klass eftersom mamman är alkoholist. Ellen vet aldrig hur läget är när hon kommer hem.

I skolan blir hon snabbt kompis med Max som inte brukar vara där särskilt ofta och hon förstår varför. Fyra killar i hennes klass slåss, tafsar och är riktiga svin. Max är ett av deras mer regelbundna offer. Ellen klarar sig riktigt bra tills hon försvarar en tjej och de får upp ögonen för henne.

Viktigt att veta är att hela boken börjar med att Ella sitter och beundrar utsikten från lägenheten och vi som läser får veta att tio dagar senare kommer hon ligga nedsövd i en säng på intensiven.

Mats Wahl grundar sin bok på verkliga berättelser från dagens Sverige där det finns skolor som verkar vara hämtade direkt från helvetet. Jag hade defenitivt inte velat gå i en skola där man som tjej blir sexuellt ofredad varje dag eller som kille får räkna med att slå eller bli slagen. Jag skulle inte heller vilja gå i en skola där brandlarmet kan gå 80 gånger på en termin eftersom någon idiot har tänt eld i en papperskorg. Alltså, tänt eld samtidigt som skolan är full med barn, ungdomar och vuxna! Kostnaderna för skolbränder är sedan många år tillbaka 300-500 miljoner (!!!!!) årligen och som tur är har ännu ingen omkommit i skolbränder i Sverige.

 ISBN 9789172993952

Inga kommentarer: