fredag 8 maj 2015

En farlig vän

Ritta Jacobsson brukar skriva deckare för ungdomar. Även om detta inte är en deckare så har liksom deckarkänslan smittat av sig i boken. En farlig vän är en snabbläst nagelbitare där jag fick ont i magen av huvudpersonens vägval i boken. Många. - Å nej, gör inte så, hann jag tänka.

Leo har precis flyttat till en ny stad och lägenhet med sina föräldrar. De går och försäkrar honom att nu kommer allt bli bra och helt annorlunda, en ny chans för dem alla. Men Leo vet att de menar en ny chans för honom. Rätt snabbt fattar man att han blivit rejält mobbad i sin förra skola. Både genom misshandel och utfrysning.

Leo är 15 år och ska nu börja i 9:an i en ny skola, han är hur nervös som helst. Men redan första dagen träffar han en tjej som heter Jonna. De är lika gamla och kommer att gå i samma klass, berättar hon. Jonna är snygg, cool och vill vara med Leo. Leo känner direkt att han kan göra vad som helst för att få vara hennes vän, vad som helst.

Jonna berättar att hennes hobby är att ha kul och det låter ju bra. Men det visar sig att det är att snatta, spränga saker och att mobba Ali, klassens offer. Leo fattar också att hon har varit "omhändertagen" och att hennes mamma är extra orolig för vad hon hittar på. Leo märker också att hon inte har några kompisar i skolan och att de flesta verkar hålla sig undan från henne. Nästan som om de vore rädda för henne.

Leo hänger på Jonna, vill inte bli utanför igen och därför låter han henne bestämma vad de hittar på. Säger han nej blir hon arg och hotfull, men som sagt Leo är beredd att göra allt för henne.

En farlig vän är snabbläst, utgiven på LL-förlaget och en riktig kanonbok!

Och en deckare, fel av mig Ritta säger:

1 kommentar:

Ritta sa...
Oj, tack!!! Fast boken räknas faktiskt som deckare. Den är i år nominerad till barn-och ungdomsdeckarpriset Spårhunden

ISBN 9789170535055

1 kommentar:

Ritta sa...

Oj, tack!!! Fast boken räknas faktiskt som deckare. Den är i år nominerad till barn-och ungdomsdeckarpriset Spårhunden.