torsdag 7 maj 2015

Sagas bok

På framsidan av boken finns det en liten orange stämpel högst upp i höger hörn. Där i står det Om kärlek och första sexet. Om längtan och lust. Sagas bok av Katerina Janouch handlar om detta och om mycket, mycket mer. Janouch är journalist och sexrådgivare som skriver böcker både till vuxna och till ungdomar. Hon tar upp svåra och viktiga grejer i Sagas bok och jag önskar att det hade funnits sådana böcker när jag var tonåring (istället fick jag läsa valda delar av Mammutjägarna med mycket detaljerade och ibland konstiga beskrivningar av sex).

Saga är tjejen i 9:an som alla ser upp till och är lite rädda för. Hon är skitsnygg (och vet om det) men det går en massa sexrykten om henne. Hon säger att hon inte bryr sig om det. För hon har sex, hon vill ta för sig och tänker inte vänta på att bli kär för att ligga. Samtidigt tänker hon massor på kärlek. Hon har aldrig varit kär och tycker mest att det verkar vara jobbigt och pestigt.

Saga har inga nära vänner, förutom sin storasyrra Carro, som är lite som en extramamma. Carro är 10 år äldre än Saga och vet en massa om världen, sex och kärlek. Saga får ibland hänga med på hennes fester och hon är mycket hemma hos Carro och hennes kille Jocke. Jocke är skitsöt och Saga tycker att han flörtar med henne. Men han är ihop med Carro och aldrig att Saga skulle göra något sådant mot henne, eller? 

Saga har en riktigt tuff yta, troligtvis för att skydda sig mot det jobbiga hon bär på och som ingen får veta. När Saga var 13 år utsattes hon för något, hon tror hon blev våldtagen. Det jobbiga är att hon inte vet. Hon följde med sin storssyrra på fest, drack för mycket och vaknade på en soffa utan trosor. För henne finns det en Saga före detta och en efter. Men hon orkar inte bära detta längre, dessutom händer en katastrof som gör att Saga måste ta tag i allt som hänt innan hon inte orkar finnas mer.

Sagas bok är egentligen del tre av fyra i en serie om vännerna Amanda, Jonna och Saga. Men det funkade att läsa Sagas bok utan att ha läst de andra, ska ta ettan nu (Amandas bok).

ISBN 9789175031101

Inga kommentarer: