onsdag 13 maj 2015

Enklav

Sträckläsningsvarning! Enklav av Ann Aguirre kunde jag inte lägga ifrån mig. Jag och boken har lagat mat, tittat på TV, suttit i solen, somnat tillsammans och varit helt oskiljaktiga.

Det är en bok i samma stil som Hungerspelen, Divegent och Matchad. Ändå var den något nytt. Aguirre har hittat på en värld där mänskligheten och civilisationen mer eller mindre gått under. Dessutom har hon slängt in några Zombielikanande varelser som alltid är hungriga (det gillar jag), plus några dvärgar och gängkrig.

Första delen av boken heter Under jorden och utspelar sig där. Spadertvå har precis blivit jägarinna, något som hon tränat för hela sitt liv. Nu ska hon hjälpa sin by/enklav att få mat och beskydda dem från missfostren (zombisarna) som delar den gamla tunnelbanan med dem. Hon har aldrig varit ovan jord, det har ingen annan i hennes by heller, förutom en kille som heter Tålig och som också är jägare. I enklaven tror man att jorden är död, att det regnar syra, att luften inte går att andas och att det är omöjligt att leva ovanjord.

Spadertvå får Tålig till jaktkamrat och de två ska ta hand om varandra. Ingen i enklaven litar på Tålig eftersom han inte är född där. Han kommer från ovan jord, säger han, men ingen vet om det är helt sant. Spadertvå är nyfiken på honom men väldigt misstänksam.

Under en jaktrunda räddar Spadertvå och Tålig en liten kille från missfostren. Han kommer ifrån en annan enklav och berättar att alla är döda där borta, att missfostren dödat dem alla. I Spadertvås enklav vill man inte tro detta och hon och Tålig skickar för att undersöka detta. Något som är mer eller mindre lika med döden. Men detta är starten på en resa för Spadertvå och Tålig som kommer att ta dem ovan jord och möten men nya monster, ibland mänskliga och ibland inte.

Detta är första boken i en triologi och del två, Utpost, kommer i höst.

 ISBN 9789176450642

Inga kommentarer: