onsdag 6 maj 2015

Rysningar

Bali Rai har skrivit en riktigt obehaglig och hemsk historia. När jag läste lite om boken var det någon som skrev att Rais bok Rysningar kommer att lämna dig med magont och illamående. Riktigt så illa var det inte, men den var definitivt ingen mysig läsning. Den får mig lite att tänka på Låt den rätte komma in av Ajvide Lindqvist.

Sam möter Cassie i en snöstorm. Han är på väg hem till sin och mammans lägenhet och snön vräker ner. Han ser inte vart han går och det slutar med att han går in i något, ramlar och ligger där blödande. Cassie hjälper honom hem och hon är det vackraste han har sett, trots att hon är lite smutsig och ovårdad.

Cassie frågar om hon får komma till honom nästa dag också och det vill Sam såklart. Han är en ensam kille, mobbad och retad. Han tycker det är smått otroligt att hon vill komma tillbaka. Sam och mamman har haft det tufft. Sams pappa blev tagen av polisen för ett par år sedan. Han hamnade aldrig i fängelse men det påverkade familjen massor. Mamman och pappan skiljdes, alla grannar började kolla snett på dem så de fick flytta. Sam vet egentligen inte vad allt handlade om.

Men nu har Cassie kommit in i hans liv och när hon berättar att hon kan hjälpa honom mot mobbarna tackar han ja. Även om det innebär att han lovar att hjälpa henne med något utan att fråga några frågor. Hjälp får han, de misshandlar en av de värsta mobbarna sönder och samman med ett järnrör. Sam kan inte fatta vad han, vad de har gjort. Nu kan man ju tro att detta är det värsta, men nej, Cassie har sin gentjänst kvar och då blir allt ännu värre.

ISBN 9789187667244


Inga kommentarer: